Újdonságok

Sokmagvas, szénhidrátcsökkentett, ropogós kenyér

Sokmagvas, szénhidrátcsökkentett, ropogós kenyér 4 dl víz 50 dkg DW liszt (lehet kenyérliszt is) 1 cs szárított élesztő 2 ek burgonyapehely 2 ek olivaolaj 2 tk só 1-1 ek szezámmag, lenmag, napraforgómag (+ magvak a díszítéshez) Az egészből egy lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Alaposan...
Teljes cikk

Baklava

Baklava Hozzávalók A tészta 12 db réteslap A töltelékhez 400 g dió (darált vagy darabolt) 2 g fahéj (őrölt) A rétegezéshez 225 g vaj A sziruphoz 200 g kristálycukor 235 ml víz 120 g méz  vanília eszencia vagy aroma Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy...
Teljes cikk

Citromos-mentás torta sütés nélkül

Citromos-mentás torta sütés nélkül A tészta: 30 dkg darált kekszet összekeverünk 20 dkg olvasztott margarinnal és jól belenyomkodjuk egy kapcsos kerek tortaforma aljába. A krém: 65 dkg mascarpone 20 dkg cukor 2 dl víz 1 tejszínhabpor 1 cs háztartási zselatin 1 kisebb csokor menta (+ a...
Teljes cikk

Vadkovászos kombe Betty receptje alapján

Vadkovászos kombe Betty receptje alapján Az eredeti receptet itt találod: https://bettyhobbykonyha.blogspot.co.at/…/kovaszos-kombe.html Hozzávalók: Tésztához: 200g kovászolt kovász (2x etetett kovász) 3dl langyos tej (nekem ez kevés volt, tettem még hozzá 0,5-1 dl-t) 600g liszt 10g só 3...
Teljes cikk

Éjszakai kelesztésű, szénhidrátcsökkentett vadkovászos kenyér

Éjszakai kelesztésű, szénhidrátcsökkentett vadkovászos kenyér 5 dl víz 25 dkg vadkovász 60 dkg DW liszt (lehet kenyérliszt is) 2 ek burgonyapehely 1 ek só 2 ek olaj Az egészet alaposan megdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Utána ismét dagasztjuk és kelesztjük. 2 x hajtogatjuk kb. fél órás...
Teljes cikk

Éjszakai kelesztésű, vadkovászos, zabkorpás, sokmagvas kenyér

Éjszakai kelesztésű, vadkovászos, zabkorpás, sokmagvas kenyér 4 dl víz 20 dkg kovász 50 dkg kenyérliszt 1 ek burgonyapehely 2 ek zabkorpa 1,5 ek lenmag 1 ek tökmag 1 ek napraforgómag 2 tk só 2 ek olivaolaj A kovászt a vízben teljesen elmossuk. (csomómentesen elkeverjük benne). Az egészből egy...
Teljes cikk

Vargabéles

Vargabéles 50 dkg tehéntúró 15 dkg cérnametélt tészta 1 csomag réteslap  3 db tojás 1 db citrom reszelt héja 3 dl tejföl 10 dkg mazsola 15 dkg cukor 5 dkg vaníliás cukor 6 dkg vaj Elkészítés: A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük. A túrót szitán vagy tésztaszűrőn...
Teljes cikk

Ella főzőautomatában készült ételek

Babgulyás a főzőautomatában

Babgulyás a főzőautomatában A babot beáztatjuk. Beletesszük az edénybe. Rászeleteljük a répát, fehérrépát is. Rádobáljuk a füstölt húst is. Fűszereket is rátesszük (só, bors, vegeta), felöntjük vízzel és Bab programon elindítjuk a főzést. Mikor lejárt már kész is, tűzhelyen csinálunk egy...
Teljes cikk

Tartósítás Ellában

Tartósítás Ellában Az Ellában történő tartósításnak néhány szabálya van. Üvegekbe csak csont-, fehérliszt- és tejtermékmentes ételeket lehet tartósítani. Az üvegeknek pedig sterilnek kell lenni. A megfőtt ételt csíramentesített üvegekbe tesszük. Az üvegeket csíramentesíthetjük úgy, hogy az alapos...
Teljes cikk

BBQ oldalas előkészítése Ellában

BBQ oldalas előkészítése Ellában Az oldalast megmossuk és daraboljuk. Beletesszük az ELLA edényébe és teszünk hozzá 1 fej vöröshagymát negyedelve, 4-5 gerezd fokhagymát, 1 teáskanálnyi egészborsot és sót. Beletesszük a gépbe és hús programon főzzük. Amikor megfőtt, a léből kiszedjük a húst és...
Teljes cikk

Pulyka felsőcomb pörkölt a főzőautomatában

Pulyka felsőcomb pörkölt a főzőautomatában   Az Ella edényébe kockára vágott hagymát teszünk (a 1 kg húshoz tettem 2 fejnyi vöröshagymát), majd rátesszük a zsiradékot, a kockára vágott húst, a sót, borsot, és a pirospaprikát.Ráteszünk egy paradicsomot negyedelve és néhány karika paprikát....
Teljes cikk

Pacalpörkölt Ellában

Pacalpörkölt Ellában   A pacalt megmossuk és egészben beletesszük az edénybe. Mellé teszünk 3 fej hagymát negyedelve. Felöntjük vízzel (kb. majdnem lepje el a pacalt), majd feltesszük főzni hús programra. Amikor kész, kiengedjük a gőzt és kivesszük a pacalt. Lehúzzuk a hártyáját (ha van...
Teljes cikk

Befőzés

Házi teábavaló

Házi teábavaló    Bio citromot vagy pedig nagyon alaposan átmosott citromot felkarikázunk. Egy darab gyömbért megpucolunk és vékony szeletekre vágunk. Egy üvegben elkezdjük rétegezni a citromot a gyömbérrel és a tetejéig folytatjuk. Mikor az üveg tele van, akkor felöntjük mézzel. Kanállal...
Teljes cikk

Kubu ivólé

Kubu ivólé   4 kg répát megpucolunk és felkarikázunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Elkezdjük melegíteni. Közben 5 db nagy édes almát megpucolunk és azt is a répához tesszük.A répának meg kell puhulnia. Botmixerrel pürésítjük. 2 citrom és 6 nagy narancs levét kifacsarjuk és hozzáadjuk...
Teljes cikk

Gránátalma ivólé

Gránátalma ivólé   A gránátalmákat megpucoljuk, kiszedjük a magját. Egy fazékba tesszük és felöntjük egy pici vízzel. Nem kell hogy ellepje, de meg kell puhulnia a szemeknek. Egyet forralunk rajta, majd botmixerrel kicsit megdolgozzuk. Szitán átszűrjük, édesítsük (cukorral, édesítőszerrel,...
Teljes cikk

Ananász ivólé

Ananász ivólé   Az ananászokat megpucoljuk, a közepét kivágjuk és a húsát felkockázzuk. Egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Átforraljuk, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Édesítjük (cukorral, édesítőszerrel, vagy mézzel). Nekem 3 kisméretű ananászom volt, jó...
Teljes cikk

Rostos szilvalé

Rostos szilvalé 5 kg szilvát alaposan megmosunk és kimagozunk. Egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi a szilvát. Botmixerrel amennyire csak tudjuk összeturmixoljuk. Teszünk bele 3 dkg citromsavat és 1 kg cukrot. Felfőzzük és közben 2-3x turmixoljuk a botmixerrel. Ha kész,...
Teljes cikk

Rostos körtelé

Rostos körtelé 5 kg körtét megpucolunk, darabolunk. Egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi a körtét. Botmixerrel amennyire csak tudjuk összeturmixoljuk. Teszünk bele 3 dkg citromsavat és fél kg cukrot. Felfőzzük és közben 2-3x turmixoljuk a botmixerrel. Ha kész,...
Teljes cikk

Rostos őszibaracklé

Rostos őszibaracklé 7 kg őszibarackot meghámozunk és darabolunk. Egy fazékba tesszük. 4 liter vizet ráöntünk. Botmixerrel turmixoljuk. Beleteszünk 5 dkg citromsavat 50 dkg cukrot Felfőzzük, közben többször átdolgozzuk a botmixerrel. Csírátlanított üvegekbe tesszük, lezárjuk az...
Teljes cikk

Zakuszka

Zakuszka Kb. 1,2 kg nyers padlizsánt tepsire teszünk és 200 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük. Ugyanezt tesszük a tv. paprikával is. Abból is kb. 1,2 kg kell. 30 dkg vöröshagymát apróra vágunk vagy darálunk és 3 dl olajon üvegesre sütjük. Belerakunk 1 kg pritamin paprikát darálva...
Teljes cikk

Házi gyömbérszörp

Házi gyömbérszörp 40 dkg gyömbért megpucolunk és feldarabolunk. Egy fazékba tesszük. Ráöntünk 1 liter vizet, majd beleteszünk 1 citrom levét és héját. (Lehetőleg bio citrom legyen, vagy alaposan mossuk meg). Hozzáteszünk 70 dkg cukrot, vagy ennek megfelelő mennyiségű mézet, vagy...
Teljes cikk

Birsalma-alma dzsem

Birsalma-alma dzsem Ugyanannyi birsalmát és almát pucolva összefőzünk. Dzsemmesítővel, cukorral besűrítjük, majd üvegekbe tesszük, dunsztoljuk és mehet a polcra! 
Teljes cikk

Levesek - Főételek

Narancsos sütőtök krémleves

Narancsos sütőtök krémleves HOZZÁVALÓK Hozzávalók: 1 kg sütőtök 1 hagyma 3 kanál olaj 1 kanál méz 1,5 dl narancslé 2 db nagyobb krumpli ételízesítő só bors 1 csipet őrölt szerecsendió 1 mokkáskanál gyömbérpor (vagy friss, reszelve) 2 dl tejszín pirított tökmag, napraforgómag A sütőtököt...
Teljes cikk

Cukkini tócsni

Cukkini tócsni   1 nagyobb cukkinit meghámozunk és sajtreszelőn lereszelünk. Annyi lisztet (kb. 10-15 dkg) teszünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjuk. Teszünk bele 2- 3 gerezd fokhagymát összetörve, 2 tk sót és 1 tk borsot. Alaposan összekeverjük, majd olajozott serpenyőben kanál...
Teljes cikk

Házi nyelvfelvágott

Házi nyelvfelvágott A nyers nyelveket megmossuk, leforrázzuk, a hártyájától megszabadítjuk. Majd feltesszük főni. A vízbe teszünk 2 evőkanálnyi pácsót, egészborsot, köményt, babérlevelet, fokhagymát, gyömbért, szerecsendiót. Közben elkészítjük a kitöltőmasszát: 50 dkg sovány disznóhús (nálam 1 kg...
Teljes cikk

Stíriai metélt

Stíriai metélt A tésztához 50 dkg túró 20 dkg liszt 1 tojás 1/2 kávéskanál só 1-2 teáskanál tejföl Az öntethez 5 dkg olvasztott vaj 40 dkg tejföl 15 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 3 tojás 5 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 1/2 kávéskanál só A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lisztezett...
Teljes cikk

Házi csülöksonka

Házi csülöksonka Egy füstölt hátsó csülköt előkészítünk. A bőrét lefejtjük, majd a húst leszedjük a csontról és apró kockákra vágjuk. A kockázott hús egyharmadát összedaráljuk. Az egészet alaposan összekeverjük. A sonkaprést kibéleljük a leszedett bőrrel, majd középre alaposan betömjük a húst....
Teljes cikk

Házi csirkemellsonka

Házi csirkemellsonka Kb. 75 dkg csirkemellet felkockázunk, majd az egyharmadát ledaráljuk. A húshoz keverünk fokhagymát vagy fokhagymaport. 18g sót  4g pácoló só (nagyobb áruházakban vagy webáruházakban lehet kapni, én az Auchanban vettem). 1 dl víz 4g porcukor összekeverünk, jól feloldjuk,...
Teljes cikk

Baconös-gombás hajdina

Baconös-gombás hajdina   A hajdinát egy picit átpirítjuk száraz serpenyőben. Majd a rizshez hasonlóan kevés zsiradékra tesszük, felöntjük 3 szoros vízzel, sózzuk és készre főzzük. Közben egy serpenyőben bacon kockákat pirítunk, kisütjük a zsírját, majd rádobjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk...
Teljes cikk

Csirkecomb és csirkemáj baconbe csavarva

Csirkecomb és csirkemáj baconbe csavarva   A csirkecombokat megpucoltam, sóztam, borsoztam, majd egy kevés zsiradékon minden oldalát pirosra sütöttem. Utána belecsavartam baconbe és egy jénaiba tettem. A csirkemájat feleztem, majd ezeket is baconbe csavartam. 180 fokos sütőben szép pirosra...
Teljes cikk

Csülök Pékné módra

Csülök Pékné módra Hozzávalók: 2 db sertés csülök(első) 1 kg burgonya 4 fej vöröshagyma(1 db a csülök főzéshez) 1 fej fokhagyma 4 ek.só 10 szem egész bors 2 db babérlevél 1 dl étolaj 1 csipet majoranna 1 csipet friss petrezselyemzöld 1 kk pirospaprika A...
Teljes cikk

Baconben sült dupla sajtos fasirt

Baconben sült dupla sajtos fasirt 50 dkg darálthúst összekeverünk beáztatott zsemlével, 2 tojással, sóval, borssal, fokhagymával és jó sok aprított petrezselyemmel. Hozzákeverünk 10 dkg reszelt trapista sajtot. Vizes kézzel egy adag masszát kilapítgatunk és a közepébe egy mini mozzarellát teszünk....
Teljes cikk

Kenyerek

Joghurtos kenyér

Joghurtos kenyér 1 kg BL-80 kenyérliszt 4 dl vÍz 15 dkg joghurt 7 dkg élesztő 1 dl tejben felfuttatva 3 ek zsír 3 tk só Az egészből egy lágy tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Ismét átdolgozzuk és hajtogatjuk, majd 20 percet ismét pihentetjük. Ismét átgyúrjuk és formázzuk, majd...
Teljes cikk

Sajtos kenyér

Sajtos kenyér 1 kg liszt 2 cs szárított élesztő 3 dl víz 2 dl kefír 15 dkg krémsajt 15 dkg cheddar sajt reszelve 3 ek burgonyapehely 3 tk só 3 ek. olaj Az egészből egy lágy tésztát gyúrunk. Hagyjuk duplájára kelni. Egyszer hajtogatjuk, majd ismét hagyjuk kelni. Formázzuk, szakajtóba rakjuk és...
Teljes cikk

Parasztkenyér

Parasztkenyér 4 dl víz 70 dkg kenyérliszt 2 ek burgonyapehely 3 ek olvasztott libazsír 1,5 cs szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő 3 tk só A hozzávalókból egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Hagyjuk duplájára kelni, majd formázzuk és a szakajtóba tesszük. (Ilyenkor tehetjük jénaiba...
Teljes cikk

Tönkölylisztes kenyér

Tönkölylisztes kenyér 4 dl víz 50 dkg tönkölyliszt 30 dkg kenyérliszt 3 ek burgonyapehely 10 dkg olvasztott libazsír 5 dkg élesztő tejben felfuttatva 1 ek só Az egészből egy lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Hagyjuk duplájára kelni, majd hajtogatjuk és ismét hagyjuk duplájára kelni....
Teljes cikk

Rozsos kenyér vadkovásszal (élesztő nélkül)

Rozsos kenyér vadkovásszal (élesztő nélkül) 20 dkg kovász 5 dl víz 25 dkg rozsliszt 40 dkg BL 80 kenyérliszt 2 tk só 4 ek olaj (nálam oliva) 2 ek tönkölykorpa 2 ek burgonyapehely   A kovászt elmossuk a vízben (teljesen feloldjuk). Hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy közepesen lágy tésztát...
Teljes cikk

Limara szendvicskenyere

Limara szendvicskenyere Kovászhoz (előtésztához) 1 dl tej 10 dkg liszt 2 dkg élesztő csipet cukor A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos...
Teljes cikk

Kovászos burgonyapelyhes fehér kenyér

Kovászos burgonyapelyes fehér kenyér Előtészta, amit este csinálok meg: 20 dkg kovász 2 dl víz 20 dkg kenyérliszt Az egészet összekeverem (én kenyérsütőbe tettem dagasztó programra és ottmaradt éjszakára). Reggel hozzá kell keverni: 1,5 dl vizet 45 dkg kenyérlisztet 2 ek burgonyapelyhet 1...
Teljes cikk

Kovászos fehér kenyér

Kovászos fehér kenyér Előtészta, amit este csinálok meg: 20 dkg kovász 2 dl víz 20 dkg kenyérliszt Az egészet összekeverem (én kenyérsütőbe tettem dagasztó programra és ottmaradt éjszakára). Reggel hozzá kell keverni: 1 dl vizet 1 ek kefírt 45 dkg kenyérlisztet 1 evőkanálnyi sót 2...
Teljes cikk

Kovászos, előtésztás tönkölykenyér kövön sütve

Kovászos, előtésztás tönkölykenyér kövön sütve   2,5 dl víz 25 dkg kovász 25 dkg tönkölyliszt Összekeverjük és hagyjuk állni (én most 5 órán keresztül hagytam a konyhapulton) Utána hozzákeverünk 50 dkg tönkölylisztet, 2 dl vizet, 2 evőkanál burgonyapelyhet, 2 evőkanál olajat és 2 tk sót....
Teljes cikk

Előtésztás kovászos rózsabimbó

Előtésztás kovászos rózsabimbó 2,5 dl víz 25 dkg kovász 25 dkg kenyérliszt Összekeverjük és hagyjuk állni (én most 5 órán keresztül hagytam a konyhapulton) Utána hozzákeverünk 40 dkg lisztet, 2 dl vizet, 2 evőkanál olajat és 2 tk sót. Dagasztjuk és duplájára kelesztjük. Majd hajtogatjuk 2x és...
Teljes cikk

Péksütemények

Virslis golyók

Virslis golyók 5-6 db jó minőségű virsli 60 dkg burgonya 15 dkg liszt 20 dkg trapista sajt só, bors olaj a sütéshez A burgonyát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt összetörjük vagy lereszeljük. Hozzátesszük a lisztet, sajtos, sót és borsot...
Teljes cikk

Extra puha csigák - kakaós, pizzás

Extra puha csigák - kakaós és pizzás 75 dkg fehér finomliszt 1 tojás 2 dl tej 2,5 evőkanál tejföl 5 evőkanál kristálycukor 1 kocka (5 dkg) friss élesztő 12 dkg puha vaj vagy margarin 1 csomag sütőpor Kakaós részhez: 4 evőkanál cukor 2 evőkanál kakaópor 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin A...
Teljes cikk

Slamac (sós rudak)

Slamac (sós rudak) 50 dkg világos tönkölyliszt 2,5 dl langyos tej 1 tk cukor 2,5 dkg élesztő 1 ek só 0,5 dl olaj 10 dkg tejföl Tetejére: 4 ek víz 3 ek liszt 1 ek só A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a cukrot. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A lisztet a sóval...
Teljes cikk

Isteni finom perec

Isteni finom perec 5 dl tej 50 gr élesztő 4-5 evőkanál cukor 1 evőkanál só 1 kg liszt 1,5 dl étolaj egy tojás a kenéshez A sós masszához: 3 evőkanál liszt 2 evőkanál só víz A tejet melegítsük fel langyosra, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a...
Teljes cikk

Vaniliás iskolakenyér

Vaniliás iskolakenyér Hozzávalók 500 gr liszt 80 gr porcukor 80 gr olvasztott vaj/margarin 40 gr friss élesztő 2 dl tej 1 egész tojás 1 tojás sárgája 2 tk. őrölt kardamom A töltelékhez:  1 csomag vaniliás pudingpor 3,5 dl tejben felfőzve édesítve ( picit sűrűbbre készíthetjük, plusz 5-10...
Teljes cikk

Sajtos bagett-zsömik (Limara után szabadon)

Sajtos bagett-zsömik (Limara után szabadon)   50 dkg liszt 1,5 dl tej 1,5 dl joghurt 3 dkg élesztő a tejben felfuttatva pici cukorral 2 tk só 1/2 dl olaj   Az egészből egy lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Hagyjuk duplájára...
Teljes cikk

Sajtos-sonkás-kukoricás kiflik és kolbászos-kukoricás csónakok

Sajtos-sonkás-kukoricás kiflik és kolbászos-kukoricás csónakok 2 dl tej 2 dl víz 70 dkg finomliszt (BL-55) 1/2 dl olaj 2 tk só 1 cs szárított élesztő Az egészből egy közepesen lágy, de jól formálható, nem ragadós tésztát gyúrunk. Hagyjuk a duplájára kelni, majd 10 részre osztjuk. Minden kis részt...
Teljes cikk

Baconös kiflik

Baconös kiflik 3 dl tej 50 dkg liszt 1 cs szárított élesztő csipet cukor 1 tk só 2 ek burgonyapehely 1 tojássárga 4 dkg margarin Az egészből egy közepesen lágy, nem ragadós tésztát gyúrunk, majd hagyjuk duplájára kelni. Amikor megkelte, lisztezett deszkára tesszük és 6 részre osztjuk. Minden...
Teljes cikk

Zsebes zsemle

Zsebes zsemle A tésztához 1,5 dl langyos víz  1 dl tej 1.5 ek kristálycukor 1.5 tk só 1 cs szárított élesztő 1/2 dl étolaj 44 dkg liszt A lekenéshez étolaj A tetejére 1 db tojás reszelt sajt A tészta hozzávalóiból egy lágy, de nem ragadós tésztán gyúrunk. Duplájára kelesztjük. Ha...
Teljes cikk

Sós perec

Sós perec 50 dkg finomliszt (BL 55) 12.5 dkg olvasztott margarin  1 kávéskanál só 2.5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő 0.5 teáskanál cukor 2.5 dl víz Egy dagasztótálban dagasztottam össze a hozzávalókat, majd hagytam duplájára kelni. Öt részre osztottam a tésztát, hosszú...
Teljes cikk

Sütemények

Sült túrógombóc

Sült túrógombóc 50 dkg túró 3,5 dl tejföl 12 dkg búzadara  4 tojás 8 dkg porcukor 1 citrom lereszelt héja vagy citrom- ill. narancsolaj csipet só A túrót dolgozzuk el villával, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. Adjuk hozzá a citrom héját vagy az olajat, 2 tojássárgáját, a búzadarát....
Teljes cikk

Négercsók

Négercsók Hozzávalók: 60 ml víz 16 dkg cukor 2 ek méz 2 tojásfehérje 15 g zselatin fix ostyakorongok (kész ostyalapból pogácsaszaggatóval lehet vágni is) tortabevonó olaj A vizet a cukorral és a mézzel forrald fel, és hagyd egy picit hűlni. Meleg maradjon, de nem legyen tűzforró. A két...
Teljes cikk

Creme brulee

Creme brulee Hozzávalók: 7,5 dl jó minőségű habtejszín 8 tojássárgája 15 dkg cukor 3 rúd vanilia Tetejére: 15 dkg cukor A sütőt előmelegítjük 160 fokra.  A tejszínt feltesszük forrni a vaniliarúd kikapart belsejével és a rúddal együtt. A tojássárgákat a cukorral kézi habverővel...
Teljes cikk

Házi gumicukor

Házi gumicukor 1,5 dl gyümölcslevet vagy házi hígítatlan szörpöt összekeverünk  20 g étkezési zselatinnal. Lassú tűzön összemelegítjük (nem forraljuk), majd vagy szilikon formákba vagy desszertes doboz betétjébe merjük és hagyjuk alaposan kihűlni. Kiforgatjuk és már kész is! Gyerekek imádni...
Teljes cikk

Tápiókapuding

Tápiókapuding: 10 dkg tápiókagyöngyöt  be kell áztatni 3 dl meleg vízbe. Hagyni kell, hogy a gyöngyök felszívják a vizet. Amikor ez kész (néhány perc), hozzáöntünk 6 dl kókusztejet és közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a gyöngyök átlátszóak nem lesznek. Ezután...
Teljes cikk

Isteni, tojás mentes amerikai palacsinta

Isteni, tojás mentes amerikai palacsinta 40 dkg liszt 2 csomag sütőpor 10 dkg vaj 2 teáskanál cukor 1 csipet só 6 dl tej A vajat mikrohullámú sütőben melegítsük folyékonyra. A lisztet keverjük el a cukorral, sóval, és a sütőporral. Ennek a keveréknek a közepébe öntsük a vajat, és tej felét....
Teljes cikk

Tápiókafelfújt (eperdzsemmel)

Tápiókafelfújt (eperdzsemmel) 1 l tej 40 dkg tápiókagyöngy 1 evőkanál vaníliakivonat 15 dkg DW 1:4 édesítő vagy ízlés szerint más édesítő só 6 db tojás 10 dkg vaj 1 citrom reszelt héja A sütőforma kenéséhez: 2 dkg vaj 2 evőkanál zsemlemorzsa A tápiókát teflonnal bevont edényben a tejjel...
Teljes cikk

Epres-mascarponés pohárkrém

Epres-mascarponés pohárkrém 2 dl habtejszínt habbá verünk. Beleteszünk 1 cs habfixálót. Hozzáadunk 25 dkg mascarponét, majd óvatosan összekeverjük. Kockázunk bele bőven epret is. Aki édesen szereti, az tehet bele cukrot vagy édesítőt is. Egy másik tálban epret pürésítünk. Előveszünk poharakat. A...
Teljes cikk

Amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta 38 dkg liszt 1 csomag sütőpor 2 dkg cukor 1 csipet só 6 dl tej 2 tojás 9 dkg olvasztott vaj Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd beletesszük a többi hozzávalót és alaposan elkeverjük. Egy serpenyőt felforrósítunk, pici olajat teszünk bele, majd a hőfokot...
Teljes cikk

Nutellás és diókrémes aprósüti

Nutellás és diókrémes aprósüti (Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom) 13-14 db-hoz 18 dkg nutella vagy diókrém 1 tojás 15 dkg finomliszt A nutellát egy tálban kissé megolvasztjuk, hogy egyszerűbb legyen vele a munka. (mikróban fél perc) Beleütünk egy L-es tojást és alaposan elkeverjük a...
Teljes cikk

Egyéb mindenféle

Tökéletes vajkaramella

Tökéletes vajkaramella 3,5 dl tej (lehetőleg magas zsírtartalmú, jó minőségű tej) 25 dkg cukor (ez lehet barnacukor is) 5 dkg vaj (mindenképp vaj, jó minőségű, mert ettől lesz finom omlós a karamell. Margarin nem jó). A tejet és a cukrot összekeverjük és elkezdjük forralni. Mikor felforrt, akkor...
Teljes cikk

Padlizsánkrém (hagyományosan)

Padlizsánkrém (hagyományos)   2 padlizsánt megsütünk a sütőben (egészben, csak egy tepsire rátesszük és 200 fokos sütőben kb 45-50 perc alatt megsütjük. Kiszedjük egy tányérra és letakarjuk alufóliával. Mikor hűlt, lehúzzuk a héját és összetörjük. Erre jó a krumplitörő is. Egy tálba tesszük....
Teljes cikk

Sajtmártás tortilla chipshez

Sajtmártás tortilla chipshez Hozzávalók 20 dkg natúr krémsajt 20 dkg cheddar sajt 20 dkg vörös cheddar sajt 1 ek vaj 1 ek majonéz só 2,5 dl jó minőségű sűrű tejszín A sajtokat reszeljük le. A vajat olvasszuk fel, tegyük bele a krémsajtot, adjuk hozzá a tejszínt, a majonézt, a reszelt sajtokat....
Teljes cikk

Színes habkarikák

Habkarikák 80 g tojásfehérje 240 g porcukor 1 tk citromlé 4 g étkezési keményítő Egy tojás kb. 35-42 g között van.  A sütőt 80 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett tepsit. A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. Egy szűrőn át...
Teljes cikk

Hagymás-ecetes gombasaláta

Hagymás-ecetes gombasaláta   A gombát megmossuk, megpucoljuk és cikkekre vágjuk. Sós vízben megfőzzük. 2-3 fej hagymát vékony karikákra szeletelünk, csinálunk egy ecetes-cukros levet és beletesszük a hagymát és a leszűrt gombát. Hagyjuk kihűlni.
Teljes cikk

Fűszerolaj

Fűszerolaj Nagyon egyszerű, mutatós és finom! Most a kertben sok minden terem még, vagy a piacon tudsz venni hozzá alapanyagot. Csinálhatod a saját ízlésed szerint. Tehetsz bele fokhagymást, fűszernövényeket, borsot, köményt, mustármagot, babért, paprikát.... stb. A variációknak csak a fantáziád...
Teljes cikk

Aszalt eper

Aszalt eper Ez egy pofon egyszerű dolog, ha van otthon aszalógéped! Egy ilyen gép már megfizethető és nagyon sok dologra használható! Az epreket szeleteljük és elhelyezzük a tálcákon, majd beindítjuk az aszalógépet. Kb. 10-12 óra alatt lesz teljesen kész, de én félidőben meg szoktam forgatni a...
Teljes cikk

Sonkás-sajtos tojás a muffinsütőben sütve

Gyors, finom, laktató vacsi! Olajjal kikenjük a muffinsütőt, majd beleteszünk 1 szelet sonkát vagy párizsit. Abba beleütünk egy tojást és reszelt sajttal megszórjuk! 180 fokos sütőben sütjük! smile hangulatjel
Teljes cikk

Házi gyümölcslikőr

Házi gyümölcslikőr Egy nagy üvegbe beleteszünk 50-60 dkg gyümölcsöt, majd felöntjük 1 liter vodkával. Légmentesen lezárjuk és így hagyjuk érni 2-3 hétig.  3 hét után elkészítjük hozzá a szirupot: Egy edényben összeforralunk 4 dl vizet és 60 dkg cukrot. Sűrű szirupot főzünk belőle! Öntsük össze...
Teljes cikk

Mogyoró likőr

Mogyoró likőr 5 dl habtejszínt 20-25 dkg cukorral felmelegítünk, majdnem forrásig. (Vigyázni kell, le ne égjen) Levesszük a tűzről és hozzákeverünk 30 dkg nutellát Teljesen elkeverjük a tejszínes krémben, egyneműsítjük. Ha kihűlt, akkor hozzákeverünk  5 dl vodkát. Üvegekbe tesszük és...
Teljes cikk

Kovászolás

Hagyományos rozskovász

Hagyományos rozskovász (élesztő nélkül) Mindig szerettem az újdonságokat kipróbálni. Nagyon szeretem a hagyományos dolgokat. Bekerültem itt a facebookon A Nagyi kovászos kenyere csoportba, ahol fantasztikus dolgokat tanulok. Ilyen első lépés a kovászkészítés! Hagyományos kovász készítés (Gyula...
Teljes cikk

Kovászos öregtészta

Kovászos öregtészta 250 g kovászt (amikor aktív, tehát amikor előtte tettünk hozzá lisztet és hagytuk dolgozni) 2 dl víz 500 g BL 80-as kenyérliszt Az egészet összedolgozzuk és 10-12 órán keresztül, letakarva a konyhapulton hagyjuk dolgozni!  
Teljes cikk

Kefíres kovász

Kefíres kovász (nekem ez a kovászfajta jön be, szebben megkel, mint a hagyományossal)   1 kis poharas kefírt összekeverünk 1 teáskanál cukorral és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Kb. 1 nap múlva megjelennek rajta a buborékok. Ilyenkor én meg szoktam etetni 2 evőkanál...
Teljes cikk