Betty fehérkenyere

Ezt a kenyeret Betty hobbi konyhája blogról csináltam.

Hozzávalók (kb.970g-os kenyérhez):
Kovászos öregtészta:
250g aktív kovász
3dl víz
500g kenyérliszt

Előtészta:
200g kovászos öregtészta
2dl víz
200g kenyérliszt

Kenyértészta:
egész előtészta
1,2dl víz
400g kenyérliszt
2 kiskanál só
2 evőkanál olaj

FIGYELEM: a megadott kelesztési idők, csak akkor ténylegesen ilyen rövidek, ha 30fok körüli sütőbe van rakva a tészta kelni!!! Szobahőmérsékleten a kelesztési idő tovább tarthat!

Elkészítés:
Legelőször öregtésztát készítünk: 250g aktív, azaz elözöleg megetetett kovászt kikeverünk 3dl vízzel és 500g kenyérliszttel összedolgozzuk:Konyhapulton hagyjuk 10-12 órán keresztül:Kicsit összedolgozzuk és mehet a hűtőbe egy jól záródó fedeles dobozba. Innen barmikor kivehető a sütéshez szükséges mennyiség.

Elkészítjük az előtésztát: 200g öregtésztát 2dl langyos vízzel és 200g kenyérliszttel jól kikeverünk:Egy tálban folpackkal letakarva hagyjuk a konyhapulton 8-10 órát állni:Majd ehhez az előtésztához adjuk a többi hozzávalót, az 1,2dl vízet, 400g kenyérlisztet, a sót, és az olajat. Ezeket lazán összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk. 
Majd alaposan összedagasztjuk, hogy közepesen kemény, és teljesen sima tészta legyen. Letakarjuk és kb. 10 percet pihentetjük.
Akkor újra átgyúrjuk és belisztezve, letakarva kelesztjük langyosra (kb.30fokra) melegített sütőben kb. 20 percet.
Majd kivesszük, kilapitgatjuk, meghajtogatjuk és visszacsomagolva visszarakjuk a langyos sütőbe kb. 15 percre.
Ezután kivesszük, megformázzuk és sütőpapírral bélelt sütőformába fektetjük.Itt már kb. 20 perc alatt megduplázódott, akkor bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, a kenyeret tetszés szerint bevágjuk.Hideg vízzel alaposan lespricceljük a kenyér és a sütőforma tetejét is. Ráillesztve betoljuk a forró sütőbe és kb. 60 perc alatt megsütjük. Az utolsó 5-10 percet lehet fedél nélkül sütni, akkor ropogósabb lesz a héja.
Kivesszük és még forrón lespricceljük hideg vízzel, végül rácson hagyjuk kihűlni,és szerencsés esetben hallgathatjuk ahogy cserepesedik...