Dolmades

Dolmades avgolemonoval
(töltött szőlőlevél görög citrommártással)

Ez az étel egy hagyományos görög étel. Én nagyon szeretem, ezért Stavrosban folyamatosan nyaggatam egy szakács bácsit, hogy csináljon nekem. Az lett a vége, hogy bevitt a konyhába és megtanított dolmadest főzni smile hangulatjel

Dolmadeshez
1/2 kg daráthús (én pulykából csináltam, de az eredeti recept sertés vagy marhahúst mond)
1,5 dl rizs

bors
kb. 30 db szőlőlevél

A szőlőlevelet megmossuk, a szárát levágjuk és forrásba lévő vízbe tesszük kb. 1-2 percre. Kivesszük a vízből és hagyjuk meghűlni. A darálthúst összekeverjük a rizzsel és a fűszerekkel, majd ezzel töltjük meg a szőlőleveleket. (a képen látod, hogy hogyan kell). A kész töltikéket egymás mellé rakjuk egy fazékba. Én egy tésztafőző szűrő részébe tettem, mert a főzés után könnyebb így kiemelni belőle. Felöntjük vízzel (nem kell ellepnie) és kb. 40 perc alatt készre főzzük.

Avgolemono (citrommártás)
A görögök ezzel a nagyon finom citrom mártással eszik a dolmadest. 
1 tojást szétválasztunk. A fehérjét felverjük habnak, majd beletesszük a sárgáját is. Egy fél citrom levét kifacsarunk, majd teszünk bele 1 tk. étkezési keményítőt. Ezzel alaposan összedolgozzuk és a tojáshoz keverjük. Majd a dolmades főzővizével elkezdjük higítani a mártást. Nem kell túlhigítani, mert sűrűnek kell lennie!