Éjszakai kelesztésű, vadkovászos, zabkorpás, sokmagvas kenyér

Éjszakai kelesztésű, vadkovászos, zabkorpás, sokmagvas kenyér

4 dl víz
20 dkg kovász
50 dkg kenyérliszt
1 ek burgonyapehely
2 ek zabkorpa
1,5 ek lenmag
1 ek tökmag
1 ek napraforgómag
2 tk só
2 ek olivaolaj

A kovászt a vízben teljesen elmossuk. (csomómentesen elkeverjük benne).
Az egészből egy lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. Alaposan kidagasztjuk. (nyugodtan tedd dagasztógépbe, vagy használd a mixergép dagasztókarjait). 
Ha kész, formázz belőle egy szép gombócot, tedd egy lisztezett tálba és fedd le. Hagyd duplájára kelni. Utána nyújtsd ki a kezeddel (csak lapítgasd ki) és hajtogatsd. (A tészta 1/3-át behajtod, majd a másik oldalról az 1/3-ot, utána a másik irányban is megismétled - lásd a képeken).
Tedd vissza a lisztezett tálba és ismét hagyd kelni. Amikor szépen megkelt, ismételd meg a hajtogatást.
Ismét hagy kelni.
Most jön a formázás: Megint lapítgasd el a tésztát, átlósan hajtsd be a negyedeit középre (ezt is látod a képeken). Ha ez megvan, akkor az egyik csúcsát kezd el aláhajtogatni (felgöngyölni). Úgy csináld, mintha ki akarnád szorítani belőle a levegőt, de ne szakadjon a tészta, nem kell akkora erővel.
Ha megformáztad a tésztát, akkor még a kezeddel igazítsd ki, hogy szép hosszúkás bucit kapj belőle. 
Tedd egy jénai sütőpapírral bélelt tetejébe és tedd rá az alját. Csomagold be egy nagy nejlonzacskóba és tedd éjszakára a hűtőbe. 
Reggel vedd ki a tésztát és nézd meg mennyit kelt az éjjel. Ha nem túl sokat, akkor még hagyd kint kelni. Ha szépen beindult az éjjel, akkor kezdheted melegíteni a sütőt, addig a tészta is melegszik a konyhapulton és még kel. Míg a tészta kel, addig melegítsd be a sütőt 220 fokra. 
Mikor a tészta megkelt, vedd le a jénai tetejét és vágd be egy pengével a tésztát. Kb. 3-4 mm vastagon vágd be! Kend le egy kis vízzel és szórd rá a magvakat.
Most fogj egy virágpermetezőt (tisztát), tegyél bele vizet és fújd be vele a tésztát is és a jénai alját (ami jelen esetben a teteje lesz) is.
Tedd a forró sütőbe, hagyd sülni. Kb. 10 perc után vedd le a hőfokot 190 fokra. Hagyd tovább sülni. 
Mikor már kezd pirosodni a kenyér, akkor vedd le a jénai tetejét és hagyd tovább sülni a kenyeret. 
Mikor már szép piros a kenyér, akkor vedd ki egy rácsra, spricceld meg ismét hideg vízzel és hagyd kihűlni. Ha meghűlt, szeletelheted, fogyaszthatod!