Görög Narancspite (Portokalopita)

Görög Narancspite Portokalopita

0,5 kg liszt
10 dkg mandula (nem liszt állagúra őrölve)
30 dkg cukor
2,5 dl friss, facsart narancslé
250 g sütőmargarin
3 tojás
1 egész narancshéj lereszelve
2 kávéskanál szódabikarbóna

hozzávalók a sziruphoz:
4 dl víz
1 dl frissen facsart narancslé
2 csésze cukor (kb. 5 dl)
fél narancshéj lereszelve

A margarinból tegyünk félre egy keveset a tepsi, vagy a forma kivajazásához.
A többi margarint a cukorral, a tojásokkal, és a friss narancslével alaposan kikeverjük, azután hozzáadjuk a szódabikarbónát, a narancshéjat és a mandulát, ezt szintén kikeverjük.
Végül beleszitáljuk a lisztet és csomómentes, egyenletesre keverjük a tésztát.
A kivajazott, és lisztezett tepsibe öntjük és kb. 180 fokon megsütjük. A sütési idő kb. 50 perc.
Ezalatt készítsük el a szirupot: a cukor, a víz, a friss narancslé és a naracshéj hozzáadásával szirupot főzünk. Forrás után kb. 5 percig forraljuk, majd miután levettük a tűzről, hűlni hagyjuk úgy, hogy ha a pite megsül, még meleg legyen.
Ha a narancsos pite megsült (szurkáláskor nem ragad a fogpiszkálóra), a sütőből történő kivétel után borítsuk ki, majd fordítsuk feje tetejére a piskótát és helyezzük így vissza a tepsibe. Villával óvatosan szurkáljunk lukakat a pite tetejére (ne szúrjuk át teljesen!), hogy a rálocsolandó szirupot könnyen magába szívja. A még meleg szirup felével locsoljuk be egyenletesen a sütemény felszínét. Fontos, hogy miután a pite megsült, az első alkalommal a még meleg sziruppal locsoljuk be a forró pitét!
1 órát hűlni hagyjuk, majd rálocsoljuk a maradék szirupot is, végül pedig hűtőbe tesszük. Fél óra múlva (amikor a szirupot magába szívta) már tálalható.