Hagyományos rozskovász

Hagyományos rozskovász (élesztő nélkül)

Mindig szerettem az újdonságokat kipróbálni. Nagyon szeretem a hagyományos dolgokat. Bekerültem itt a facebookon A Nagyi kovászos kenyere csoportba, ahol fantasztikus dolgokat tanulok. Ilyen első lépés a kovászkészítés!

Hagyományos kovász készítés (Gyula receptje)
• Teljes kiőrlésű lisztet tettem az üvegbe; kb 2 ujjnyit és annyi langyos vizet hogy lágy tészta legyen belőle.

• Ha bubisodik, akkor adni kell hozzá tks lisztet és ha a bubik összeesnek, akkor újra és újra etetni kell! (egészen addig míg nem férünk az üvegbe !!! akkor vagy felezünk vagy megy nagyobb üvegbe)

A kovász-nevelésnél legalább 25 foknak kellene lenni az első két napon az üvegben; akkor működik jól a dolog!! Ha nincsen annyi, akkor lassú a folyamat….
Akkor kész a kovász, ha 15 etetést végeztünk !! Hogy ez mennyi idő alatt következik be az függ a hőmérséklettől nagyon, és attól is, hogy ki mennyit és mikor tud vele foglalkozni !!

Ha beindul, akkor naponta 4x is lehet etetni, sőt 5x is, csak ehhez figyelni kell folyamatosan !!!!!!!!!!!! Ha megy vissza a térfogat, akkor etetni kell, és ha jól lakott akkor megint össze fog esni !!! (ez játszódik le a kenyérben is !!! ezért fontos hogy megértsük a folyamat működését!)

A kezdést célszerű teljes kiőrlésű búza, vagy rozs liszttel indítani,és öt etetés után mehet a Bl 80as !!! Az etetést ha össze esik, akkor kell ismételni mielőbb !! Ha meleg van, akár 3-4 óránként !!! Célszerű akkor kezdeni ha legalább 2 napig körülötte vagyunk és látjuk hogyan viselkedik !!!

15 etetés után süthető vele bármi amihez élesztő kell >>>élesztő helyett!!!