Házi eper- vagy málnaszörp

Házi eperszörp főzés nélkül (nálam cukor nélkül)

 

1 kg tisztított és mosott epret összetörünk (én botmixerrel szoktam), majd hozzáadunk 6 dl vizet, 1 dkg citromsavat és 1 dkg szalicilt v. nátrium benzoátot. Legalább fél napot (akár egy éjszakát is) állni hagyjuk, hogy a citromsav le tudja marni az epermagokról a epervelőt!
Másnap vagy sűrű anyagon átszűrjük az epret vagy szitán átpaszírozzuk és a kész sűrű lében feloldunk 1 kg cukrot én jelenleg cukormentesen csináltam 1,7 kg eperhez ment 1 kg Dia Wellness 1:4-ben édesítőszer. Amint elolvadt teljesen a cukor vagy édesítő, már mehet is üvegekbe és eláll egész télen a vitaminokkal együtt! Isteni finom!