Tepertős pogácsa - isteni finom

Tepertős pogácsa
(Kívül ropogós, belül foszlós, jó fűszeres)

1 kg liszt
30 dkg darált tepertő
5 dkg élesztő
1 ek cukor
0,5 l tej 
2 tk só a tésztába
2 t sárgája
10 dkg margarin
1 tk só
1 ízlés szerint bors

1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
3 ek tej a kenéshez sütés után

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk.

Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.
Hajtogatjuk, pihentetjük 20 percet, majd ismét hajtogatjuk és pihentetjük. Utána elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

kb 30 db pogácsa közepes méretű pogácsa lett ebből az adagból.