Tintahal és polip

Tintahal és polip

Jó esetben tisztított tintahalat és polipot tudunk venni. Három féle ételt készítettem el belőlük.
1. Grillezett polip:
A tisztított polipot daraboljuk és előfőzzük sós vízben kb. 1 órán keresztül.
Egy serpenyőben kevés olivaolajat hevítünk, teszünk bele 3-4 gerezd fokhagymát és átsütjük rajta a polipot.

2. Tintahal baconnel és sajttal töltve:
A tintahalat megmossuk. Egy kisebb hasáb sajtot betekerünk szeletelt baconnel és beletesszük a tintahal belsejébe. A végét lezárjuk. Fokhagymás olivaolajon a tintahal mindkét oldalát pirosra sütjük (kb. 7-8 perc). Áttesszük a tintahalat egy hőálló edénybe, teszünk alá vagy száraz fehér bort, vagy citromos vizet és 180 fokos sütőben készre sütjük.

3. Tintahal sörtésztában sütve:
A sörtésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 100 g lisztet simára keverünk a tojássárgákkal és a sörrel, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
Nagyobb lábasban/mélyebb serpenyőben felhevítünk két-háromujjnyi olajat. A tintahalgyűrűket 3-4 ek. lisztbe hempergetjük, lerázzuk róluk a felesleget, aztán több részletben-adagban a sörtésztába forgatjuk. Egyenként kiemeljük és lecsepegtetjük őket, majd a forró, de nem túlhevült olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük (2-2 perc).